Pár slov úvodem


Vítám všechny knihomoly, čtenáře, ale i nečtenáře.

Zároveň prosím, abyste se vyjadřovali vždy slušně, i když se s něčím či někým náhodou neshodnete.

Najdete mě

Co právě čtu

Archiv

Čtenáři

Návštěvníci

Používá technologii služby Blogger.

Stephen King - Pan Mercedes

Originální název:    Mr. Mercedes
Počet stran:            376
Nakladatelství:       Beta-Dobrovský
Překlad:                   Linda Bartošková

Stephen King bezpochyby patří mezi nejvýraznější osoby literárního pole. Díky své tvorbě se nesmazatelně vryl do paměti nejednoho čtenáře především jako "Král hororu".
Na detektivním poli to ovšem King také umí, což dokazuje ve svém posledním románu - Pan Mercedes. A držte se, je to opravdu jízda!



Je těsně nad ránem a mlžný opar ukrývá několik set lidí, čekajících na svoji šanci umístit se na trhu práce, které je všeobecně nedostatek.

Téměř odnikud se však vynoří šedý mercedes a v plné rychlosti najede do davu. Řidiči se podaří z místa činu ujet a nechat za sebou zkázu a smrt. Média si tragédii patřičně užijí a neznámého pachatele pojmenují "Mercedesový vrah". Ten není nikdy dopaden.

Vyprávění nás posléze zavede do života vysloužilého detektiva Billa Hodgese, který má svá nejlepší léta za sebou a až nebezpečně často si hraje s pistolí po svém otci. Komu je prospěšný detektiv ve výslužbě?

Jednoho dne ovšem dostane dopis, který mu doslova vlije krev zpátky do žil. Zdá se, že Mercedesový vrah ožívá z popela a dává o sobě vědět. Jeho cíl je jasný. Bill Hodges.
Bývalý detektiv se ovšem nemíní vzdát bez boje a tak začíná šílený hon na kočku s myší. Nápomocen je mu i jeho mladý soused Jerome a později se do pátrací party přidává i čtyřicetiletá Holly, žijící pod neustálou diktaturou své matky a která konečně získává pocit, že je užitečná.



Kniha je psána ve třetí osobě a kapitoly fungují jako střídající se pohledy do soukromí i mysli postav, včetně vraha. Odhalená identita pachatele však ději na spádu ani napětí neubírá, naopak mnozí ocení svižnou jízdu šílencovým myšlením. A že šílené je dost.


Stephen King na vás dýchne z každé věty. Styl jeho psaní, budování atmosféry a charakterů postav vás donutí přikovat se ke knížce a už ji nepustit, dokud celí vyčerpaní nedočtete.

A zde jsem narazila na kámen úrazu. Konec. Celý příběh je lehce uvěřitelný, čtivý, ale v závěru autor uzdu fantazii nepopustil, ten ji přímo odpálil na druhý konec světa. Rozumím, že si chtěl připravit živnou půdu pro další díly, jelikož Pan Mercedes je první z řady příběhů o detektivu Hodgesovi, ale dle mého názoru si mohl klidně pár věcí odpustit, protože příběhu škodí a ubírají na reálnosti.

Nicméně si myslím, že Pan Mercedes stojí za přečtení, byť to není dílo, které by vybočovalo, či bylo jiným způsobem přelomové. King se drží svého způsobu a nepřekvapuje. Ani v dobrém, ani ve špatném a v tom paradoxně tkví jeho úspěch. Fanoušci ví, co čekat a to také dostanou a věřím, že nováčci se rádi nechají unášet jeho svižným vyprávěním.


P. S. Beto, díky za nejkrásnější obálku na světě!



75%

Četli jste Pana Mercedese nebo se teprve chystáte?




5 komentářů:

  1. Strašně moc chci Pana Mercedese ! Ta obálka je nádherná :)
    Super recenze a ten nový vzhled miluju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taková vřelá slova mne vždy zahřejí na srdíčku ♥ :D ne, moc děkuji! Nejkrásnější obálka ever, to tam ještě musím dopsat!

      Vymazat
  2. Skvělá recenze :) Pan Mercedes má opravdu krásnou obálku, ale jak znám Kinga, obsah knížky bude určitě mnohem lepší! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbila. Tedy, pokud vynechám konec... :) ale za přečtení si myslím stojí, i lidem, kteří nepatří do Kingova fanklubu :)

      Vymazat
  3. Skvělá recenze! :) Já bych klidně hodnotila výše. Ale máš pravdu - ten konec mě prostě také zklamal, to už jsme si říkaly. A závidím ti papírovou knihu, já četla bohužel jen ve čtečce a máš pravdu, ta obálka je nejhezčí :)

    OdpovědětVymazat

Všech komentářů si velmi vážím a na každý odpovídám.